Ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemler sadece ağız sağlığını değil, tüm vücut sağlığını etkileyen sorunlara neden olabilir. Diş ve diş etlerindeki çürük ve enfeksiyonlar, vücutta birçok organın sağlığını olumsuz etkilediği için gerekli tedavinin uygulanması, tedavi edilemediği durumda ise diş çekimi yapılması gerekir. Diş çekimi sonucu diş kaybı yaşandığı için çekim, tedavide doktorların son tercihleri arasında yer alır. Diş çekimi nasıl yapılır sorusunun cevabı hastalar tarafından sıklıkla merak edilen konular arasında bulunur. Diş çekimi ile ilgili detaylar için yazının devamına göz atabilirsiniz.
Diş Çekimi Nedir?
Diş çekimi, duruma göre genel anestezi, lokal anestezi veya intravenöz anestezi (sedasyon) ile gerçekleştirilebilen, dişin yerinden çıkarıldığı bir cerrahi operasyondur. Diş hekimleri veya cerrahlar tarafından, dişin ağız içindeki durumuna göre farklı şekillerde çekim gerçekleştirilebilir. Basit diş çekimi olarak adlandırılan, çekimi zorlaştıran bir durum bulunmayan diş çekimleri, lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Kırık diş, gömülü diş ve 20’lik dişi çekimi gibi zorlu diş çekimi durumlarında ise genel anesteziye ihtiyaç duyulabilir. Cerrahi diş çekimleri hassasiyet gerektirdiği için alanında uzmanlaşmış doktorlar tarafından gerçekleştirilir. Gerekli durumlarda dişi soketinden (dişin gömülü olduğu yer) ayırmak için kesiler yapılır ve işlem sonunda yara dikilir.
Hangi Durumlarda Diş Çekimi Yapılır?
Diş çekimi, tedavide son tercihler arasında yer alsa da pek çok durumda bir zorunluluk olarak karşımıza çıkarabilir. Başka tedavi yöntemleri uygulanamadığı zaman veya dişin varlığı ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunda en iyi seçenek diş çekimi olur. Diş çekimi gerektiren durumlar şöyle sıralanabilir:
- Dolgu, kanal tedavisi gibi yöntemlerle tedavi edilemeyen dişler
- Dişteki çürük diş köküne kadar ulaşan dişler
- Çeşitli sebepler sonucu kırılmış olan dişler
- Sallanan ama zamanında düşmeyen süt dişler
- Diş eti ve kemik yapısı zayıfladığı için sallanan dişler
- Zamanında olması gerektiği şekilde çıkmayan 20’lik diş
- Ortodonti sorunlarına neden olan çene yapısını bozan dişler
- Olması gerektiği gibi çıkmayan gömülü kalan dişler
- Ağız içinde kist veya tümör oluşumuna neden olan dişler
Diş Çekildikten Sonra Ne Yapılır?
Diş çekildikten sonra en önemli konulardan biri işlem yapılan bölgede pıhtı oluşmasıdır. Çünkü soket denilen dişin çekildiği yerde kan pıhtılaşması oluşmadığında, alveolit olarak adlandırılan iltihap oluşabilir. Diş çekildikten sonra o bölgeye konulan gazlı bez veya tamponun yarım saat kadar ısırılması gerekir. Böylece kanama durdurulur ve pıhtı oluşmuş olur; ama sonrasında az da olsa sızıntı şeklinde kanama olabilir. Çekim işleminden sonra, uyuşukluk etkisini yitirdiğinde soft yiyecekler ve doktorun önerdiği ağrı kesiciler kullanılabilir. Böylece olası ağrı ve acının önüne geçilir, bazı durumlarda ise doktor antibiyotik de kullanılmasını ister. Ayrıca çekim yapılan bölgeye dışarıdan buz uygulanması veya hastanın dondurma gibi soğuk yiyecekler tüketilmesi, hem kanamayı hem de şişliği önlemeye yardımcı olabilir.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir. Elbette tüm yapılan bu uygulamalar, işlemden sonraki gün için geçerlidir; çünkü oluşan pıhtının hiçbir şekilde zarar görmemesi önemlidir. Bu sebeple diş çekiminden sonra hastanın tükürmemesi istenir. Çünkü sık tükürülürse oluşan basınç değişiklikleri pıhtı oluşmasına engel olabilir. İyileşme sürecinin hızlı olması için kişi birkaç gün dinlenir, özellikle efor gerektiren aktivitelerden, alkol ve sigara kullanımından kaçınır.
Diş Çekimi Sonrası Yemek Yenir Mi?
Ağız içinde anestezi uygulanarak yapılan her operasyonda olduğu gibi diş çekimi sonrasında da hemen yemek yenmez. Çekim işleminin üstünden bir kaç saat geçtikten sonra yemeğe başlanması, hem ağız uyuşukluğunun geçmesi açısından hem de işlem yapılan bölgenin zarar görmemesi için önemlidir. Çünkü ağzın uyuşuk olduğu esnada yemek yenilirse his kaybından ötürü kişi yanaklarını, dudaklarını ve dilini ısırabilir. Diş çekiminden birkaç saat sonra yenecek yemeğin seçimi yapılırken özellikle çok baharatlı, tuzlu ve sıcak yiyeceklerden kaçınmak iyi olacaktır. Ayrıca katı, sert ve kabuklu besinlerden uzak durarak işlem yapılan bölgeye ve diş etlerine zarar verilmemelidir. Bu sebeple çekim işlemi sonrası ilk gün soft yiyecekler, ılık çorbalar ve püre gibi besinler tüketilmesi önerilir. Sıvı tüketimi esnasında ise vakum etkisi oluşturmaması için pipet kullanmamak gerekir. Beslenme sırasında önemli olan işlem yapılan bölgedeki kan pıhtısının bozulmamasını temin etmektir. Bu sebeple o bölgede baskı ve hasara neden olacak durumlardan kaçınmak gerekir. Ağızda basınç oluşturarak pıhtının zedelenmesine neden olabilecek durumlardan biri de sigara kullanımıdır. Hem oluşturduğu negatif basınç hem de içeriğindeki maddelerin yara iyileşmesini geciktirmesinden dolayı diş çekimi sonrasında bir süre sigara içilmemelidir.
Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?
Diş çekimi sonrası iyileşme süreci, yapılan operasyonun büyüklüğüne ve kişinin yapısına göre değişiklik gösterir. Kişinin bağışıklık sistemi ve vücut direnci ne kadar güçlüyse çekim sonrası iyileşme süreci de o kadar hızlı olur. Basit diş çekimi olarak bilinen kesi ve dikiş gerektirmeyen çekimlerde iyileşme daha hızlı olur. Cerrahi çekimlerde dişin çıkarılması için yapılan kesi ve işlemler bölgede hasar oluşturduğundan iyileşme süreci daha uzun sürer. Ayrıca bazı durumlarda atılan dikişlerin belirli bir süre sonra alınması gerekir. Bu işlem de yine steril koşullarda, doktor tarafından gerçekleştirilmelidir. Dikişler alındıktan sonrasında ise iyileşme süreci kısa sürede tamamlanır. Diş çekimi sonrası iyileşme süreci, çekimin zorluk derecesine göre yaklaşık bir hafta ila 15 gün arası değişiklik gösterir.
Diş Çekiminden Sonra Diğer Dişlerin Ağrıması Normal Mi?
Diş çekimi esnasında işlem yapılan bölge uyuşturulduğu için genellikle acı veya ağrı hissedilmez. İşlemden birkaç saat sonrasında ise uyuşukluğun etkisi geçtiğinde ağrı hissedilmesi normal bir durumdur. Diş çekimi sonrası ağrı çoğunlukla hafif düzeyde olur; ama her ihtimale karşı doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Çekimden sonraki normal sayılabilecek seviyedeki ağrı birkaç gün sürebilir. Çekilen dişe komşu diğer dişlerde de yansıyan ya da zedelenmeye bağlı ağrı görülebilir. Bunun birlikte çekimden birkaç gün sonra hala ağrı devam ediyorsa veya diş çekiminden hemen sonra zonklayıcı ve şiddetli ağrı mevcutsa bu bir sıkıntı varlığının göstergesi olabilir. Çekilen bölge kanla yeterince beslenemediğinde ve bölgede kan pıhtılaşmadığında kuru yuva veya alveolit isimleri ile bilinen durum meydana gelebilir. Zonklayıcı şiddetli ağrı ve geçmeyen ağrı kuru yuvanın önemli belirtilerinden olduğu için bu durumda hızlı bir şekilde doktora başvurulması gerekir.
Diş Çekimi Fiyatları
Belirlenen diş çekimi fiyatları, işlemin yapıldığı kliniğe, çekimi yapan doktora, hasta dişinin durumuna ve operasyonun zorluğuna göre değişiklik gösterir. Özellikle kırık diş, gömülü diş ve 20’lik diş gibi çekimi zor ve cerrahi müdahale gerektiren diş çekimlerinin, alanında uzman ve tecrübeli bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi önem taşır. Başarısız diş çekimi operasyonları, hem hasta için acılı olurken hem de mevcut rahatsızlığın ilerlemesine yol açabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak adına diş çekiminde güvenilir bir hastanede ve tecrübeli bir doktor tercih edilmelidir.
Ciddi ağız ve diş sağlığı problemleri, genel sağlığı olumsuz etkilememesi için en kısa sürede tedavi edilmelidir. Bu sebeple diş çekimi gerektiren bir sorununuz olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza muayene olarak nasıl bir operasyon yapılması gerektiği ile ilgili bilgi alabilirsiniz.